Jacques van Alphen Selection for Varroa resistant honeybees: the role of natural selection V2.
Grace McCormack; Protecting honey bees on the island of Ireland. Een mooie presentatie en de moeite waard om helemaal af te kijken.
Schotland is de thuisbasis van Apis mellifera mellifera – een veerkrachtige ondersoort van de honingbij, bekend om zijn winterhardheid en vermogen om te gaan met natte en vaak strenge winters, slecht en onrustig zomerweer dat typisch is voor de westelijke Atlantische kust. De afgelopen decennia zijn inheemse bijen echter geconfronteerd met talloze bedreigingen, waaronder de massale import van niet-inheemse bijensoorten, die nog is geïntensiveerd door de wereldhandel en de commerciële bijenteelt. De import van honingbijen is vaak van ongeschikte soorten, die niet gewend zijn aan andere klimaten en leidt vaak, wanneer de onvermijdelijke kruisparingen plaatsvinden, tot een verslechtering van het gedrag van de honingbijen ter plaatse. Neem de tijd om de video te bekijken en te beluisteren.
Ons werk op Welna Tongeren trok de aandacht van het programma Vroege vogels van BBN/VARA. Zij zijn op bezoek geweest om een radioreportage te maken van ons werk. Beluister op je gemak het radiofragment.
Auteur en evolutionair ecoloog Jacques van Alphen introduceert zijn boek ‘Honeybees, a natural and a less natural history’. Nu gepubliceerd in het Engels Jacques beschrijft het onderzoek dat het gedrag van honingbijen ontrafelde. Fascinerende verhalen! Hoe kan bijvoorbeeld een bijenvolk van enkele tienduizenden individuen functioneren zonder leider? En hoe zit het met het gecompliceerde seksuele leven van honingbijen en, een probleem waar Darwin al over nadacht, wat is de ideale verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes? Alle aspecten van het gecompliceerde seksuele leven blijken belangrijk te zijn om bijen weerbaar te maken tegen nieuwe ziekten en parasieten. In de VS en West-Europa sterven bijenvolken nog steeds aan infecties met de varroamijt, terwijl bijen in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika er snel resistent tegen werden. Dit lijkt alles te maken te hebben met de manier waarop honingbijen worden gehouden en gefokt. Van Alphen suggereert oplossingen om honingbijen duurzaam resistent te maken tegen ziektes en parasieten, hij doet voorstellen om het welzijn van honingbijen te verbeteren en suggereert hoe de bedreiging van honingbijen voor de diversiteit aan bestuivers te minimaliseren. Dit boek vermijdt de problemen die ontstaan door het houden van honingbijen niet. Het draagt er zelfs gedurfde oplossingen voor aan.
Jacques van Alphen De achterkant van de selectie: Een vergeten oorzaak van bijensterfte 2