Nieuws

Nieuwsbrief 1; maart 2025.

Op 31 oktober 2024 is de stichting “Dutch Dark Honey Bee Association” formeel opgericht door Jaqcues van Alphen, Natasja Roodbergen en Jakob Bouw.

Na oprichting moet er natuurlijk nog van alles geregeld worden om als stichting te kunnen functioneren. Een website inrichten, boekhoudpakket, een bankrekening, E-herkenning enz. Allemaal zaken die best veel tijd hebben gekost om voor elkaar te krijgen. Het resultaat mag er zijn. We zijn volledig operationeel en kunnen ons gaan richten op een mooie toekomst voor de inheemse zwarte honingbijen.

Wat ging eraan vooraf om te komen tot het oprichten van DDHBA.

Zonder dat wij het van elkaar wisten, zo ongeveer tien jaar geleden, kwamen wij destijds tot de conclusie dat er nodig iets gedaan moest worden om te voorkomen dat de zwarte honingbij zou uitsterven. Pak hem beet zo ongeveer vijf jaar geleden leerden wij elkaar kennen. Zo zijn in de loop der tijd onze gedachten en ideeën met elkaar gedeeld.

Wij hebben in 2022 een proef mogen doen in de bossen van de gemeente Nunspeet om te onderzoeken of het mogelijk was om zwarte bijen zuiver te laten paren. De Nunspeetse Wethouder Marije Storteboom verrichtte de officiële opening van de testlocatie door het eerste bevruchtingskastje te plaatsen. De wethouder had zich ervoor ingezet dat de proef gedaan kon worden om uit uit te zoeken of er in de Nunspeetse bossen zuivere paringen mogelijk waren met zwarte koninginnen en zuivere zwarte mannetjes (darren). De proef is gelaagd en er is vastgesteld dat de Veluwse bossen geschikt zijn voor in het wild levende zwarte honingbijen. DNA testen hebben uitgewezen dat er tot 98,5% zuiver bevrucht kan worden in de Veluwse bossen.

De conclusie was dat het de moeite waard zou zijn de proef om te zetten naar een locatie die geschikt zou zijn voor het vermeerderen van een zwarte honingbijen populatie levend in het wild. Op het 600 hectare grote Landgoed Welna en 500 hectare grote Landgoed Tongeren is de proef omgezet naar een project om de zwarte honingbijen weer volop in de natuur terug te laten keren. De directies van de landgoederen staan volledig achter onze plannen.

Ook op deze locaties hebben we eerst onderzoek gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld maagdelijke koninginnen in kooitjes aan een lang koord bevestigd en met ballonnen de lucht in gelaten. Zo konden we vaststellen dat er in het gebied geen darrenverzamelplaatsen zijn van exotische honingbijen.

Daarna hebben we een paringslocatie ingericht voor het vermeerderen van zwarte bijenvolken en vorig jaar hebben we daadwerkelijk het eerste zwarte bijenvolk kunnen plaatsen in de natuur.

Het plan is dat wij dit jaar meerdere volken gaan plaatsen in de natuur. Natuurlijk gaan wij die volken goed in de gaten houden om te zien hoe zij zich ontwikkelen. De daarop volgende jaren zullen we steeds meer volken inbrengen, maar ook de zwermen zullen ervoor zorgen dat er steeds meer zwarte honingbijen in dit gebied komen te wonen.

Ook zijn wij van plan om weer een paringslocatie in te richten. Dat is op dit moment nog noodzakelijk. We verwachten dat dit in de toekomst niet meer nodig is omdat de populatie zwarte honingbijen levend in het wild groot genoeg zal zijn om dit werk over te nemen. De darren zullen overwegend zwart zijn en we verwachten dat er darren verzamelplaatsen zullen ontstaan met overwegend zwarte darren.

Een gezonde populatie zwarte honingbijen moet bestaan uit een grootte van ongeveer 600 volken waarin erfelijke variatie kan worden bewaard. Een gebied zo groot als de driehoek Harderwijk, Apeldoorn, Wezep (ongeveer 600Km²) is  geschikt voor een dergelijke populatie. Maar bij voorkeur de veelhoek, Apeldoorn, Arnhem, Ede, Harderwijk, Wezep (ongeveer 1200 Km²) Wij hopen dat alle grondeigenaren zich aansluiten bij ons initiatief en dat imkers in dat gebied, maar ook aan de randen van dit gebied, overstappen naar het houden van zwarte honingbijen. Als dat lukt zal de zwarte honingbij kunnen overleven. Er zal genetische uitwisseling zijn tussen gehouden- en niet gehouden zwarte honingbijen. Zowel voor de natuur als imkers zal dit ervoor zorgen dat problemen met ziektes, predatoren, parasieten, e.d. op termijn vanzelf zal oplossen.

Onze wilde zwarte honingbijen maken zo weer deel uit van ons ecosysteem en dat komt alle nectarminnende insecten ten goede.

Met vriendelijke groet,

Team DDHBA. Jacques van Alphen, Natasja Roodbergen, Jakob Bouw.

P.s. Onze nieuwsbrieven zijn gratis. Mocht je ons werk willen steunen! Een donatie is altijd welkom.